https://www.vanocnicukrovi.cz/img/recepty/01_rohlicky.jpghttps://recepty-cukrovi.cz/wp-content/vosi_hnizda.jpg

VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Medové perníčky

500g hladké mouky

250g moučkového cukru

2 lžičky sody

2 lžičky koření (skořice, anýz, fenykl, hřebíček)

100g tekutého medu

50g másla

4 celá vejce

Do mouky a cukru postupně zapracováváme jednotlivé ingredience včetně směsi rozdrceného koření.  Vypracujeme do pevné hmoty, kterou zabalíme do igelitu a uložíme na několik dnů do ledničky odležet. Ještě tužší těsto vytažené z ledničky rozválíme na placku vysokou 3-4 mm, ze které vytlačujeme oblíbené tvary. Ty pak pokládáme na tukem vymazaný plech. Upečeme do zlatova a po vytažení z trouby ihned natíráme mašlovačkou rozšlehaným vejcem.

VOSÍ HNÍZDA

200g piškotů (40 se jich odpočítá, zbytek rozdrtí)

80g másla

2 lžíce cukru

2 lžíce kakaa

2 lžíce mléka

KRÉM:

80g másla

70g cukru

1 žloutek

1 lžíce rumu

podle chuti vaječný likér

Máslo třeme s cukrem, kakaem a mlékem. Nakonec přidáme rozdrobené piškoty. Směsí plníme formičky, které si předem vysypem pískovým cukrem. Prstem uvnitř formiček vytvoříme dutý prostor, který následně vyplníme krémem a uzavřeme celým piškotem.

Linecká kolečka klasická

Klasická linecká kolečka

Potřebujeme:

350 g hladké mouky

250 g másla nebo rostlinného tuk

140 g moučkového cukru

2 žloutky citronovou kůru

Do proseté mouky a cukru rozsekáme tuk, přidáme žloutky a citronovou kůru a rychle zpracujeme hladké těsto. Vyválíme z něj tenký plát a formičkami vykrájíme různé tvary. Upečeme, necháme zchladnout a kolečka spojujeme zavařeninou nebo máslovým krémem.

Čokoládové vosí úly

Čokoládové vosí úly

40dkg piškotů

15dkg moučkového cukru

4 lžíce kakaa

30dkg másla

50ml mléka

Náplň:

2 vejce

14dkg cukru moučky

20dkg másla

rum podle chuti

Poleva:

rozehřátá čokoláda na vaření + máslo

Postup:

Piškoty rozválíme válečkem, přidáme moučkový cukr, změklé máslo, kakao a mléko a vše důkladně propracujeme. Z těsta za pomoci tvořítka vytvoříme úly s otvorem pro náplň.
Náplň: dva bílky svaříme na nízkém plameni spolu s moučkovým cukrem do husta.
Máslo se dvěma žloutky vyšleháme, přidáme vychladlou hmotu z bílků a rum.
Úly naplníme a přiklopíme piškotem. Dáme vychladit a poléváme čokoládou na vaření zředěnou máslem.

Hříbky Hříbky

250 g hladké mouky
140 g másla
140 g cukru moučka
1 žloutek
1 lžíce medu
čokoláda
cukr. ozdoby

Prosijeme mouku na vál, přidáme také med, cukr, změklé máslo rozdrobené na kousky a žloutek. Vše smícháme ve vlážné těsto. Necháme chvíli v ledničce. Poté těsto vyválíme na tenší plát a vykrajujeme z něj hříbky pomocí formičky. Hříbky dáváme na plech s papírem na pečení. Pečeme v předehřáté troubě dorůžova při 170 °C. Po upečení necháme vychladnout. Hlavičku zchladlých hříbků zdobíme čokoládou a spodní část cukrářskými ozdobami. Můžeme také slepovat marmeládou nebo jiným krémem.

 

Šlehačková kolečka

Šlehačková kolečka

300g hladké mouky
250ml šlehačky
250g 100% tuku - je dobré před strouháním dát tuk na půl hodiny
do mrazáku
moučkový a vanilkový cukr na obalení

 

Mouku prosejeme do mísy a přilijeme šlehačku a přidáme nastrouhaný tuk.Vypracujeme těsto, které rozválíme na 4mm silný plát vykrájíme kolečka. Lze vykrajovat různé tvary. Upečeme při 170°C. Pečeme do růžova a horké obalujeme v cukru s vanilkou.