Koláče
Angreštový koláč
Ingredience:
400 g polohrubé mouky, 250 g moučkového cukru, 150 g rozpuštěného másla, 100 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů, 4 vejce, 2 lžíce kakaa,
2 lžičky jedlé sody, kompotovaný angrešt včetně trochy šťávy z kompotu, čokoládová poleva
Postup přípravy:
Všechny ingredience na těsto smícháme, nakonec přidáme okapaný angrešt s trochou šťávy z kompotu, těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme v předehřáté troubě. Po vychladnutí potřeme koláč čokoládovou polevou nebo pouze pocukrujeme.
Borůvkový koláč s drobenkou
Ingredience:
Těsto: 450 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 2 vanilkové cukry, 2 prášky do pečiva, 3 vejce, 2 jogurty (2x150 ml), 100 g oleje, mléko,
ovoce (borůvky, jahody, meruňky, švestky, jablka)Drobenka: 200 g hrubé mouky, 100 g cukru, 100 g másla
Postup přípravy:
Těsto: smícháme všechny ingredience, těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo pečicí papír, pokladame ovocem.
Drobenka: smíchat všechny ingredience a dát na ovoce. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 20-25 minut.
Je to velice rychlé a do druhého dne nám doma nezbyde vůbec nic.
Jablkový koláč od babičky
Ingredience:
500 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 tuk na pečení (250 g), 1 vejce, 200 g práškového cukru, 2-3 lžíce mléka, 1 vanilkový cukr,
1 kg jablek, skořice, krystalový cukr
Postup přípravy:
Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem a dobře promícháme s tukem. Do středu směsi uděláme jamku, vklepneme do ní vejce, přidáme mléko a vymísíme tužší těsto. Rozdělíme na poloviny. Polovinu těsta vyválíme a položíme na vymazaný plech. Posypeme trochou strouhanky a nastrouháme jablka nakrájená na plátky. Vrstva jablek má být vysoká asi 1 cm. Posypeme skořicí a krystalovým cukrm a zakryjeme druhou polovinou vyváleného těsta. Koláč několikrát propícháme vidličkou a pečeme v troubě při střední teplotě asi 40 minut.
Horký koláč posypeme přes sítko práškovým cukrem a necháme vychladnout. Krájíme na kostky.
Rebarborový koláč s rumovým karamelem
Ingredience:
Těsto: 210 g hladké mouky, 70 g cukru moučka, 140 g tuku
Náplň: 300 g rebarbory, 100 g cukru
Drobenka: 40 g másla, 40 g cukru písek, 80 g polohrubé mouky
Rumový karamel: 100 g cukru písek, 1 dl rumu, 1 dl smetany
Postup přípravy:
Umícháme těsto, dáme do dortové formy a na několika místech proícháme vidličkou. Rebarboru očistíme, nakrájíme na kostičky,
smícháme s cukrem a dáme na těsto. Posypeme drobenkou a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C.
Mezitím na pánvi na mírném ohni rozpustíme cukr, zalijeme rumem a zjemníme smetanou. Necháme přejít varem.
Upečený koláč lžící poléváme rumovým karamelem.
Rybízový koláč
Ingredience:
140 g práškového cukru, 140 g másla, 5 žloutků, 250 g polohrubé mouky, 50 g ořechů, 1/2 balíčku prášku do pečiva
Pěna: 100 g práškového cukru, 5 bílků, červený rybíz
Postup přípravy:
Máslo, žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přidáme mouku s práškem a pomleté ořechy. Těsto rozetřeme na vymazaný plech a upečeme.
100 g práškového cukru zalejeme vodou (zarovnáme) a uvaříme sirup. Z bílků ušleháme tvrdý sníh a pomalu do něj zašleháme horký sirup.
Bílkovou hmotu rozetřeme na koláč. Pěnu hustě posypeme očištěným a umytým rybízem. Necháme několik hodin odležet.
Tříbarevný koláč
Ingredience:
1. těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 100 g másla, 2 lžíce kakaa, 1 celé vejce, 1/2 prášku do pečiva, 3 lžíce vlažné vody
Náplň: 500 g tvarohu, 1 vanilkový pudink, cukr dle chuti
2. těsto: 3 vejce, 200 g cukru krupice, 1 dl oleje, 5 lžic vlažné vody, 250 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva
Postup přípravy:
1. těsto: všechny přísady dáme do mísy a smícháme, nejlépe ručně. Vznikne tužší těsto, které namačkáme na plech s vyšším okrajem.
Na náplň použijeme 1 vanilkový pudink, klasicky uvařený podle návodu a do něj zašleháme tvarohy a osladíme podle chuti. Vylijeme na 1. těsto.
2. těsto: šleháme vejce s cukrem do "běla". Potom přidáváme po troškách olej a vodu. Nakonec opatrně vmícháme mouku s práškem do pečiva.
Toto těsto nalijeme na tvarohovou náplň a pečeme v troubě asi na 150 °C cca 45-50 minut.