Výroba ovocných likéru.
Borůvkový likér
Plně zralé borůvky rozmačkáme a necháme je nakvasit při nižší teplotě.Po nakvašení je vylisujeme.Na 1 litr šťávy přidáme několik roztlučených hřebíčků, rozmělněný kousek skořice, pomerančovou kůru z 1/2 pomeranče a 2 g puškvorce.Směs zahřejeme a vaříme 10 - 15 minut. Vychladlý roztok přecedíme a vylisujeme přes hustou plachetku. Na 1 litr takto upravené šťávy přidáme 0,5 litru cukerného sirupu a 1 litr konzumního lihu.Likér necháme ustát.Čirý podíl stáhneme hadičkou a zbytek přefiltrujeme. Oba podíly spojíme a naplníme do láhví.
Hruškový likér I.
Asi 2 -3 kg zralých hrušek rozdrtíme a vylisujeme.Šťávu necháme na chladnějším místě sedimentovat. V1 litru hruškové šťávy rozpustíme 1,5 kg cukru a přidáme 1 litr vody. Po úplném rozpuštění cukru přidáme ke šťávě 1,5 litru konzumního lihu a 0,1 litru rumu.
Hruškový likér II.
1 kg aromatických a plně zralých hrušek rozemeleme a drť zalijeme 1,2 litru konzumního lihu. Drť necháme na chladnějším místě macerovat 8 - 10 dnů.Po této době stáhneme macerát a zbytek vylisujeme. Oba podíly smísíme a doplníme vodou na 2 litry. Macerát pak necháme krátce sedimentovat nebo jej přes hustou tkaninu přefiltrujeme. Kvyčištěnému macerátu přidáme 1 litr cukrového sirupu a 0,1 litru brandy.
Jablečný likér
2 kg středně velkých, zralých, šťavnatých, sladkých a aromatických jablek zbavíme jádřinců a rozemeleme nebo nastrouháme na kaši.Drť necháme 12 hodin na teplém místě naležet, aby nakvasila. Hmotu zalijeme 0,5 litru konzumního lihu, 0,5 litru vody a necháme 10 dnů stát na chladném místě. Potom drť vylisujeme a kmacerátu přidáme ještě 1 litr konzumního lihu a 1,5 litru cukrového sirupu. Likér dobře rozmícháme a po ustálení jej přefiltrujeme.
Jahodový likér I.
Šťávu zčerstvých vylisovaných jahod necháme krátce sedimentovat nebo ji zfiltrujeme. K 1 litru šťávy přidáme 0,5 litru vody a 1 kg cukru.Po rozpuštění cukru smísíme šťávu s 1 litrem konzumního lihu, 5 cl jemného rumu a 5 cl brandy.
Jahodový likér II.
1 kg zralých jahod rozmačkáme.K drti přidáme 0,5 litru konzumního lihu a 0,3 litru vody. Směs necháme 8 - 10 dnů vchladu macerovat.Po této době macerát slijeme a sediment vylisujeme. Oba podíly spojíme a přidáme 1 litr cukrového sirupu a dalších 0,5 litru lihu. Pro zlepšení aróma se doporučuje přidat do drti ze zahradních jahod 2 -3 % lesních jahod a 0,1 litru brandy.
Kdoulový likér
Zcela zralé kdoule zbavíme jádřinců, rozemeleme je nebo nastrouháme na kaši; drť vylisujeme, šťávu necháme vteple 12 hodin stát ,aby nakvasila, a teprve potom na 1 litr šťávy přidáme 1 litr konzumního lihu, 0,5 litru vody, 0,5 litru cukrového sirupu, 2 g hořkých mandlí,0,5 g skořice a 0,5 g hřebíčku.Drť necháme macerovat 10 až 14 dnů.Po této době nápoj přefiltrujeme a necháme krátce ustát.
Malinový likér
1 kg čerstvých malin rozmačkáme a vláhvi se širokým hrdlem je zalijeme 1 litrem konzumního lihu a 0,5 litru vody a přidáme 1 g skořice.Směs ponecháme vchladu 10 dní. Po této době macerát zfiltrujeme , přidáme 1 litr cukrového sirupu a po důkladném smísení necháme ustát.
Meruňkový likér
1 kg zvlášť aromatických a plně vyzrálých meruněk odpeckujeme a rozmačkáme . Drť zalijeme 1 litrem jemného konzumního lihu,0,1 litru brandy, 5 cl rumu a 0,5 litru vody. Tuto směs necháme 14 dnů macerovat. Pak drť vylisujeme a přidáme 0,5 litru cukrového sirupu. Po promíchání a rozpuštění cukrového sirupu necháme likér ustát a zfiltrujeme.
Ostružinový likér
1 kg ostružin rozmačkáme a mírně povaříme smalým množstvím vody. Drť necháme krátce nakvasit a potom šťávu scedíme, zbytek vylisujeme a vše doplníme vodou na objem 1litru. K 1l šťávy přidáme 0,5 litru vody, 0,5 litru cukrového sirupu a 1 litr lihu. Po ustání likér stáhneme, popřípadě zfiltrujeme a plníme do láhví.
Likér z červeného rybízu
Dobře vyzrálé, až mírně přezrálé bobule červeného rybízu rozmačkáme , necháme ležet a mírně nakvasit.Nakvašenou drť vylisujeme.K 1 litru šťávy přidáme 0,5 litru vody, 1 litr konzumního lihu a 0,4 kg krystalového cukru.Vše dobře smísíme a necháme stát vláhvi se širším hrdlem, až se za občasného promíchávání všechen cukr rozpustí.Likér necháme ustát vnaprostém klidu do úplného vyčištění.Potom jej zfiltrujeme.
Likér zčerného rybízu
Z černého rybízu můžeme vyrobit velice jakostní likér zvaný Cassis likér.Rybíz nejprve rozmačkáme a necháme na teplém místě asi 12 hodin naležet a nakvasit.Na 1 kg plně zralých až přezralých bobulí černého rybízu nalijeme po nakvašení 1 litr konzumního lihu a směs necháme stát vuzavřené láhvi na slunci 4 - 6 týdnů.Po této době slijeme tekutinu a kbobulím přidáme 0,5 litru vody a necháme je 2 dny vyluhovat.Výluh slijeme a bobule vylisujeme.Všechny tři podíly spojíme a přidáme 0,5 litru cukrového sirupu.Takto vzniklý likér necháme 7 - 10 dnů vklidu.Potom jej stáčíme do lahví.
Višňový likér
1 kg odstopkovaných a odpeckovaných plně zralých a aromatických višní rozmačkáme a dáme do větší láhve.K drti přidáme pecky z1/4 použitých višní,kousek rozdrcené skořice ,4 hřebíčky, pomerančovou kůru z 1/2 pomeranče, menší část vanilky a kousek rozdrceného puškvorce. Ktéto směsi přilijeme 1 litr jemného konzumního lihu a 0,5 litru vody.Směs ponecháme 10 až 15 dnů vyluhovat. Po této době tekutý podíl slijeme a zbytek scedíme a mírně vylisujeme. Jednotlivé podíly smísíme , přefiltrujeme a přidáme 0,5 kg krystalového cukru.Likér necháme stát 2 až 4 dny a stočíme do láhví.
Likéry připravené podle uvedených předpisů obsahují
26 až 32 objemových % alkoholu.
Bezinkový likér
Až bezinky dozrají,je čas na bezinkový likér. Jeho příprava je poměrně jednoduchá. Svaříme dva litry bezinek s jedním litrem vody, šťávu pak scedíme a bezinky vylisujeme,přidáme tři až čtyři kilogramy cukru a pět minut povaříme. Pak dodáme dva vanilkové cukry, lžičku instantní kávy a vaříme ještě dvě minuty. Po vychladnutí dolijeme půl litru brendy (rum kvůli řadě umělých látek je míně vhodný) a likér je hotov. Používá se na bolesti neuralgického původu,vždy večer před spaním malou sklenku.
Čokoládový likér
Do čisté láhve dáme 3/4 l čistého lihu s 15 dkg strouhané čokolády dobře promícháme a postavíme na 8 dní na vlažné místo. Zvlášť si povaříme v 1/8 l vody 15 dkg cukru 10 minut. Prochladlý promícháme s čokoládovým lihem, procedíme přes filtrační papír, čistý likér slijeme do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uložíme.
Kávový likér
15 dkg pražené umleté kávy hodíme do litru vařící vody, ihned odstavíme (vařiti se nesmí) a dobře přikrytou kávu necháme ustáti, načež ji procedíme kávostrojem neb čistým plátnem a odměříme. Zvlášť si povaříme v 1/2 l vody 60 dkg cukru s 6 cm vanilky 12-15 minut a dáme chladnouti. Do studeného cukru nalijeme procezenou kávu a 1/2 l čistého lihu. Dobře promícháme, načež filtračním papírem procedíme likér do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uložíme.
Kmínový likér
7 dkg potlučeného kmínu namočíme na 4 dny do 1/2 l čistého lihu. (sklenice budiž dobře přikryta.) Pak si uvaříme v 1 litru vody 60 dkg cukru na nitku 15 minut. Do vychladlého cukru přefiltrujeme kmín s lihem. Hotový likér nalijeme do láhví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.
Opálový likér (perlová?)
3/4 litru svařeného mléka smícháme s 75-ti dkg jemného krystalového cukru. Pak přidáme citronovou šťávu (11/2 citronu), 3/4 lusku vanilky a čistý líh. Likér dobře promícháme a necháme uležeti 10 dní. Každý den likér dobře protřeseme. Hotový likér procedíme do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme. Likér má lesk jako opál.
Vanilkový likér
2 lusky vanilky namočíme na 4 dny do 1 l čistého lihu. (sklenice budiž dobře přikryta.) Pak si uvaříme v 3/4 - 1 litru vody 1 Kg cukru na nitku 15 minut. Do vychladlého cukru přefiltrujeme vanilku s lihem. Hotový likér obarvíme na červeno červeným bretonem (3 kapky),nalijeme do láhví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.
Vaječný koňak
25 dkg tlučeného cukru, 6 žloutků, balíček vanilkového cukru třeme v míse 15 minut. Potom stále míchajíce přikapeme 1/2 l vařící sladké smetany a potom 1/4 l líhu, promícháme a dáme do lahví. Láhve uzavřeme a ve studenu uložíme. Občas lahví zatřepeme.
Slezská vařonka
20 kostek cukru navlhčíme rychle studenou vodou, dáme je do čistého hrnce a upražíme je do žluta. Potom nalejeme na cukr 3/4 litru povařené vody, přidáme 6 cm skořice, citrónovou kůru i šťávu (1/4 citronu), 3až5 hřebíčků a dobře vše povaříme. Vařící tekutinu dobře přikrytou odstavíme z plotny, načež do ní opatrně nalejeme 1/4 l lihu, přidáme 2 lžíce dobrého medu, zamícháme , a dokud je vařonka horká nalijeme ji do sklenic a podáváme. Slezská vařonka (hlavně ve Slezsku) podává se hlavně v zimě pro zahřátí. Jest velmi chutná, u nás méně známá.
Jahodový likér
2 l jahod čerstvých se prolisuje a přidá se k nim 1 l čistého lihu, dobře se pováže a nechá se v teple 8 dní. Pak se čistá tekutina slije a zbytek vylisuje a vše profiltruje, přidá se 1 Kg svařeného cukru ve 3/4 l vody. Likér můžeme přibarvit červeným bretonem.
Likér malinový
Na 1 Kg těchto plodů, zralých, dej 1/2 litru cukru, pak 1 litr rumu, asi 4 hřebíčky, proutek vanilky, a nechej 6 neděl na slunci stát. Potom likér pře-ceď a uschovej.
Rostlinné likéry
Heřmánkový likér
75 g sušeného heřmánku pravého roztlučeme v hmoždíři na prášek, nasypeme jej do sklenice a zalijeme litrem vodky. Sklenici uzavřeme a roztok necháme 14 dní luhovat. Pak přefiltrujeme do láhve, zazátkujeme, uložíme do chladna a za 14 dnů můžeme konzumovat.
Mátový likér
2 hrstě nařezaných mátových listů čerstvě nasbíraných, 80% čistý líh, 1 l destilované vody, 500 g cukru.
Sbíráme mladé čerstvé mátové lístky, dobře je opereme a dáme do lahve se širokým hrdlem. Láhev dolijeme čistým lihem a necháme vyluhovat na teplém místě asi 2-3 týdny. Výluh přecedíme. Na 1 litr výluhu přidáváme 500 g cukru rozvařeného ve vodě. Používáme destilovanou vodu. Likér necháme několik týdnů uležet. Používáme jej při nachlazení a proti kašli, také při žaludečních a zažívacích potížích.
Likér z lipového květu
Lipový květ, 80% líh, 1,25 l vody, 700 g medu
Sbíráme čerstvě rozkvetlý lipový květ. Okurkovou láhev naplníme do poloviny čerstvě nasbíraným rozkvetlým lipovým květem, dolijeme až k hrdlu čistým lihem a necháme vyluhovat na slunném teplém místě 2 týdny. Poté výluh přecedíme. Na 1 l výluhu přidáváme 700 g medového roztoku. Lipový likér necháme ještě několik týdnů uležet. Je výborný při nachlazení a proti kašli.
Pelyňkový likér (absint)
4 l žitné kořalky, 200 g anýzu, 200 g fenyklu, 30 g badyánu, 30 g koriandru, 20 g skořice, 20 g puškvorce, 20 g hořkých mandlí, 60 g pelyňku, 10 g máty peprné, 10 g Anděliky, 10 g jalovcových zrnek, 15 g heřmánku, 15 g kořene z kapradí. Vše necháme vyluhovat na slunci asi 3 týdny. Je výtečný pro starší osoby, podporuje trávení. Pozor, konzumovat s rozmyslem, velké množství pelyňku by vašemu tělu nemuselo udělat dobře.