VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Medové perníčky
500g hladké mouky
250g moučkového cukru
2 lžičky sody
2 lžičky koření (skořice, anýz, fenykl, hřebíček)
100g tekutého medu
50g másla
4 celá vejce
Do mouky a cukru postupně zapracováváme jednotlivé ingredience včetně směsi rozdrceného koření. Vypracujeme do pevné hmoty, kterou zabalíme do igelitu a uložíme na několik dnů do ledničky odležet. Ještě tužší těsto vytažené z ledničky rozválíme na placku vysokou 3-4 mm, ze které vytlačujeme oblíbené tvary. Ty pak pokládáme na tukem vymazaný plech. Upečeme do zlatova a po vytažení z trouby ihned natíráme mašlovačkou rozšlehaným vejcem.
VOSÍ HNÍZDA
200g piškotů (40 se jich odpočítá, zbytek rozdrtí)
80g másla
2 lžíce cukru
2 lžíce kakaa
2 lžíce mléka
KRÉM:
80g másla
70g cukru
1 žloutek
1 lžíce rumu
podle chuti vaječný likér
Máslo třeme s cukrem, kakaem a mlékem. Nakonec přidáme rozdrobené piškoty. Směsí plníme formičky, které si předem vysypem pískovým cukrem. Prstem uvnitř formiček vytvoříme dutý prostor, který následně vyplníme krémem a uzavřeme celým piškotem.
Linecká kolečka klasická
Potřebujeme:
350 g hladké mouky
250 g másla nebo rostlinného tuk
140 g moučkového cukru
2 žloutky citronovou kůru
Do proseté mouky a cukru rozsekáme tuk, přidáme žloutky a citronovou kůru a rychle zpracujeme hladké těsto. Vyválíme z něj tenký plát a formičkami vykrájíme různé tvary. Upečeme, necháme zchladnout a kolečka spojujeme zavařeninou nebo máslovým krémem.
Čokoládové vosí úly
40dkg piškotů
15dkg moučkového cukru
4 lžíce kakaa
30dkg másla
50ml mléka
Náplň:
2 vejce
14dkg cukru moučky
20dkg másla
rum podle chuti
Poleva:
rozehřátá čokoláda na vaření + máslo
Postup:
Piškoty rozválíme válečkem, přidáme moučkový cukr, změklé máslo, kakao a mléko a vše důkladně propracujeme. Z těsta za pomoci tvořítka vytvoříme úly s otvorem pro náplň.
Náplň: dva bílky svaříme na nízkém plameni spolu s moučkovým cukrem do husta.
Máslo se dvěma žloutky vyšleháme, přidáme vychladlou hmotu z bílků a rum.
Úly naplníme a přiklopíme piškotem. Dáme vychladit a poléváme čokoládou na vaření zředěnou máslem.
Hříbky 
250 g hladké mouky
140 g másla
140 g cukru moučka
1 žloutek
1 lžíce medu
čokoláda
cukr. ozdoby
Prosijeme mouku na vál, přidáme také med, cukr, změklé máslo rozdrobené na kousky a žloutek. Vše smícháme ve vlážné těsto. Necháme chvíli v ledničce. Poté těsto vyválíme na tenší plát a vykrajujeme z něj hříbky pomocí formičky. Hříbky dáváme na plech s papírem na pečení. Pečeme v předehřáté troubě dorůžova při 170 °C. Po upečení necháme vychladnout. Hlavičku zchladlých hříbků zdobíme čokoládou a spodní část cukrářskými ozdobami. Můžeme také slepovat marmeládou nebo jiným krémem.
Šlehačková kolečka
300g hladké mouky
250ml šlehačky
250g 100% tuku - je dobré před strouháním dát tuk na půl hodiny
do mrazáku
moučkový a vanilkový cukr na obalení
Mouku prosejeme do mísy a přilijeme šlehačku a přidáme nastrouhaný tuk.Vypracujeme těsto, které rozválíme na 4mm silný plát vykrájíme kolečka. Lze vykrajovat různé tvary. Upečeme při 170°C. Pečeme do růžova a horké obalujeme v cukru s vanilkou.