Polévky

 

Čínská polévka se skleněnými (rýžovými) nudlem

Ingredience:

2 středně velké mrkve, pórek, kousek čerstvého zázvoru, 1 vejce, balíček skleněných (rýžových) nudlí, kuřecí nebo vepřové maso,

sušené jidášovo ucho cca 5-10 g (černá asijská houba), 2 kostky bujonu, sojová omáčka, ústřicová omáčka, olej, voda

Postup přípravy:

Jidášovo ucho namočíme na půl hodiny do vody, aby houba nabyla na objemu. Potom ji pokrájíme na menší kousky. V hrnci uvaříme silný vývar z kousků masa a hub s přidáním zeleninového bujonu (1-2 l). Houby by se měly vařit zhruba 30 minut, což stačí i masu. Když je vývar hotový, rozpálíme ve vedlejším hrnci lžíci oleje a orestujeme najemno nakrájený ostrouhaný zázvor. Zalijeme vývarem, přidáme na plátky nakrájenou mrkev a pórek. Až bude mrkev téměř měkká, přidáme skleněné nudle, které jsme před tím namočili na 10 min. do vody. Na závěr vmícháme jedno celé vejce.

Na talíři dochutíme sojovou nebo ústřicovou omáčkou.

 

 

Francouzská krevetová polévka

Ingredience:

200 g krevet, 1 mrkev, 1 cibule, kopr, máslo, sůl, pepř, 2 dcl vína, 1 l mléka, plátek citronu

Postup přípravy:

Uvařené krevety oloupeme. Necháme dusit v hrnci na másle nahrubo nakrájenou mrkev, cibuli a slupky od krevet. Jakmile mrkev bude měkká přidáme víno, vodu, sůl, pepř a kopr a necháme vařit půl hodinky. Poté polévku scedíme do jiného hrnce. Takže zbytky vyhodíme.

Přidáme mléko a plátek citronu a necháme ještě vařit 15 minut.
Maso od krevet se přidává až přímo do talíře.

 

 

 

 

Houbová polévka

Ingredience:

300 g brambor, 1 l vody, 400 g čerstvých hub, 3 lžíce másla, 1 cibule, 300 ml kysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, špetka drceného kmínu, sůl

Postup přípravy:

Oloupané brambory nakrájíme na malé kostky a uvaříme je spolu s kmínem v osolené vodě. Mezitím očistíme houby. Plátky hub osmahneme na másle spolu s nakrájenou cibulí a dáme vařit k bramborám. Když jsou brambory téměř měkké, zahustíme polévku kysanou smetanou,

dobře promíchanou s moukou a polévku ještě povaříme. Podle chuti osolíme.

 

 

Kuřecí polévka s kapáním

Ingredience:

1,5 l vývaru z kuřete, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 1 cibule, polévkové koření, sůl
Kapání: 1 vejce, 3 lžíce hrubé mouky

Postup přípravy:

Do kuřecího vývaru dáme povařit očištěnou zeleninu, kterou po uvaření vyndáme, nadrobno nakrájíme a vrátíme do polévky.
Kapání: V hrnečku rozšleháme vidličkou osolené vejce a přidáme hrubou mouku. Kapání přes vidličku vpouštíme do vroucí polévky, vaříme ještě 2 minuty. Hotovou polévku ozdobíme petrželkou.