Saláty
Hermelínový salát
Suroviny:
2 hermelíny, dvě sterilizované okurky, menší cibuli, paprikový lusk, kelímek kysané smetany, dvě lžíce hořčice, sůl, pepř, trochu citrónové šťávy
Postup:
Hermelíny, okurky, cibulika papriku nakrájíte na drobné kostičky a v hlubší misce promícháme s kysanou smetanou. Potom přidáme další suroviny,
znovu promícháme a dáme do chladu. Necháme odležet do druhého dne.
Chlebíčkový salát
Suroviny:
3 větší vařené brambory, 1 vařená mrkev, 1 menší cibule, 2 vařená vejce, 2 malé kyselé okurky, 1/2 plechovky sterilovaného hrášku,
2 KL plnotučné hořčice, 10-15 dkg majonézy, sůl, pepř
Postup:
Brambory, mrkev, vejce a kyselé okurky nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme k tomu hrášek a na drobné kostičky pokrájenou cibuli.
Osolíme a opeříme. Nakonec vše spojíme majonézou a hořčicí. Dáme alespoň na 2 hodiny vychladit.
Poznámka:
Kdo chce, může přidat nastrouhaný salám ( český, gothaj nebo Junuior ).
Lehký těstovinový salát s tuňákem
Suroviny:
Bezvaječné těstoviny 200g, červená paprika 100g, zelená paprika 50g, hlávkové zelí 50g, tuňák v tomatě se zeleninou (GIANA),
bílý jogurt, tvrdý sýr na posypání (jakýkoliv)
Postup:
Těstoviny vaříme v osolené vodě. Mezitím si nakrájíme papriku a zelí na kostičky a dáme do mísy. K tomu přidáme tuňáka, vychladlé těstoviny a nakonec vmícháme ochucený (česnekem,solí a citronovou šťávou) bílý jogurt (množství dle chuti). Nakonec na talíři posypeme sýrem.
Poznámka:
Zelenina může být jakákoli.
Salát z těstovin, kuřecího, hermelínu a zeleniny
Suroviny:
6 kuřecích paliček,( lze stehna i čtvrtky – dle počtu jedlíků), 1 hermelín s pepřem, špetka koriandru, tymián, Zlaté koření na pečené kuře (nebo grilovací koření na kuře), - lze nahradit pepřem,tymiánem,bazalkou, sladkou a pálivou paprikou.
Dál asi 6 cherry rajčat, 1 bílá, 1 žlutá a 1 červená paprika, asi třetina salátové okurky, sterilovaná kukuřice, hrášek, fazolové lusky, mrkev (není nutná), těstoviny podle vlastní volby (já dle přání rozlámala špagety), olivový olej, kapka octa(pokud máme bazalkový - určitě s ním!)
Postup:
Nejprve okořeníme kuřecí maso, rozpálíme na pánvi olej a opečeme ze všech stran. Pak podlejeme troškou vody a dusíme do měkka. Mezitím si nakrájíme zeleninu na kousky, hermelín na drobné kostky. Těstoviny uvaříme al dente a necháme vychladnout, stejně jako hotové kuřecí maso - které po vychhladnutí rovněž nakrájíme na drobno.. Vychladlé suroviny opatrně smícháme v misce, zakápneme kapkou (opravdu jen kapkou!octa)dochutíme podle potřeby( s kořením to ale nepřeháníme – maso bylo kořeněné a hermelín je také výrazný) a hlavně necháme rozležet v ledničce. Nejlepší je asi 3.den po uvaření.