Drůběží maso

 

Husa po staročesku

Ingredience:

1 husa, sůl, mletý zázvor, celý kmín, 6 stroužků česneku

Postup přípravy:

Husu rozčtvrtíme, nožem uděláme do prsíček a stehýnek otvory, vložíme do nich stroužky česneku, osolíme, pokmínujeme, posypeme mletým zázvorem, podlijeme a zvolna pečeme nejprve pod pokličkou, aby změkla, potom pomalu dopékáme odkrytou. Při pečení podléváme a poléváme šťávou,

aby byla kůžička křupavá.

 

 

Královské kuře

Ingredience:

1 kg kuřecích prsíček, 2 lžičky strouhané citrónové kůry, 125 ml bílého jogurtu, 1 dl oleje, 1 nastrouhaná cibule, 2 stroužky prolisovaného česneku,

2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžíce kari, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mleté papriky

kousek celé skořice, 1 lžička soli

Postup přípravy:

Kuřecí prsa zbavíme kůže a nakrájíme na kusy, které tvoří jednotlivé porce (polovina prsíček na 2-3 kusy podle velikosti). Každý kus do hloubky 3-4x nakrojíme a uložíme do nízkého pekáče vedle sebe. Všechny ostatní suroviny smícháme a maso důkladně potřeme. Potom ho přikryjeme a uložíme na 12 hodin do chladničky. Během odležení několikrát maso obrátíme a potřeme marinádou. Potom maso vyjmeme a při pokojové teplotě ho necháme 1 hodinu odstát. Vyjmeme ho z marinády a 15 minut ho na mřížce (nebo v jiném pekáči, který jsme potřeli olejem) při 200 °C pečeme. Když mírně zhnědne, obrátíme ho, potřeme marinádou a pečeme dalších 15 minut. Maso otočíme a marinádou potřeme ještě jednou po 7 minutách.

Maso je měkké, když po napíchnutí vytéká čirá šťáva (doba pečení závisí od síly masa).
Podáváme horké s různě upravenými brambory (hranolky, americké brambory, bramborová kaše, zapečené bramborové pusinky apod.) a tatarkou,

příp. jinou studenou bílou omáčkou.

 

 

Krůtí šnečci v těstíčku

Ingredience:

krůtí prsa, sůl, pepř, špejle

Těstíčko:

hladká mouka, 1 vejce, mléko, sladká paprika, bazalka, koření na grilovaná masa

Postup přípravy:

Krůtí prsa naklepeme na velmi tenko a poté nakrájíme pásy asi 3 cm široké, opepříme, osolíme a stočíme do šnečka.

Na 1 špejli přijdou dva šnečci (dlouhé konce špejle odřízneme) a obalíme v těstíčku. Pečeme zvolna cca 20 minut.
Těstíčko: z mouky, mléka utvoříme husté těsto, přidáme vajíčko a koření - dle množství těsta.
Chutná příloha je hráškovo-rajčatová rýže a zeleninový salát.

 

 

Babiččino pečené kuře s nádivkou

Ingredience:

1 celé kuře, 4-6 starších rohlíků (žemlí), 2 vejce, máslo, sůl, pepř, muškátový oříšek,

čerstvá petrželka nebo pažitka (můžeme nahradit i sušenou), mléko

Postup přípravy:

Kuře omyjeme, osolíme a připravíme do pekáčku nebo pečící misky. Žemle nakrájíme nebo natrháme na menší kousky a necháme máčet v mléku.

Mezitím utřeme máslo s trochou soli, kořením a žloutkem. Z bílků uděláme hustý sníh. Do utřeného másla vmíchám vyždímané žemle (ne úplně suché)

a sníh z bílků. Nádivkou naplníme kuře uvnitř i pod kůží na prsou. Na kůži můžeme položit a nechat rozpustit kousek másla. Podlijeme trochou vody. Přiklopíme víkem a necháme péct. Můžeme jej několikrát obrátit, aby se rovnoměrně propeklo a občas polijeme výpečkem.

Ke konci pečení odklopíme a necháme propéct kůrčičku do křupava.
Naporcujeme a podáváme s rýží nebo bramborem.