Drůběží maso
Husa po staročesku
Ingredience:
1 husa, sůl, mletý zázvor, celý kmín, 6 stroužků česneku
Postup přípravy:
Husu rozčtvrtíme, nožem uděláme do prsíček a stehýnek otvory, vložíme do nich stroužky česneku, osolíme, pokmínujeme, posypeme mletým zázvorem, podlijeme a zvolna pečeme nejprve pod pokličkou, aby změkla, potom pomalu dopékáme odkrytou. Při pečení podléváme a poléváme šťávou,
aby byla kůžička křupavá.
Královské kuře
Ingredience:
1 kg kuřecích prsíček, 2 lžičky strouhané citrónové kůry, 125 ml bílého jogurtu, 1 dl oleje, 1 nastrouhaná cibule, 2 stroužky prolisovaného česneku,
2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžíce kari, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mleté papriky
kousek celé skořice, 1 lžička soli
Postup přípravy:
Kuřecí prsa zbavíme kůže a nakrájíme na kusy, které tvoří jednotlivé porce (polovina prsíček na 2-3 kusy podle velikosti). Každý kus do hloubky 3-4x nakrojíme a uložíme do nízkého pekáče vedle sebe. Všechny ostatní suroviny smícháme a maso důkladně potřeme. Potom ho přikryjeme a uložíme na 12 hodin do chladničky. Během odležení několikrát maso obrátíme a potřeme marinádou. Potom maso vyjmeme a při pokojové teplotě ho necháme 1 hodinu odstát. Vyjmeme ho z marinády a 15 minut ho na mřížce (nebo v jiném pekáči, který jsme potřeli olejem) při 200 °C pečeme. Když mírně zhnědne, obrátíme ho, potřeme marinádou a pečeme dalších 15 minut. Maso otočíme a marinádou potřeme ještě jednou po 7 minutách.
Maso je měkké, když po napíchnutí vytéká čirá šťáva (doba pečení závisí od síly masa).
Podáváme horké s různě upravenými brambory (hranolky, americké brambory, bramborová kaše, zapečené bramborové pusinky apod.) a tatarkou,
příp. jinou studenou bílou omáčkou.
Krůtí šnečci v těstíčku
Ingredience:
krůtí prsa, sůl, pepř, špejle
Těstíčko:
hladká mouka, 1 vejce, mléko, sladká paprika, bazalka, koření na grilovaná masa
Postup přípravy:
Krůtí prsa naklepeme na velmi tenko a poté nakrájíme pásy asi 3 cm široké, opepříme, osolíme a stočíme do šnečka.
Na 1 špejli přijdou dva šnečci (dlouhé konce špejle odřízneme) a obalíme v těstíčku. Pečeme zvolna cca 20 minut.
Těstíčko: z mouky, mléka utvoříme husté těsto, přidáme vajíčko a koření - dle množství těsta.
Chutná příloha je hráškovo-rajčatová rýže a zeleninový salát.
Babiččino pečené kuře s nádivkou
Ingredience:
1 celé kuře, 4-6 starších rohlíků (žemlí), 2 vejce, máslo, sůl, pepř, muškátový oříšek,
čerstvá petrželka nebo pažitka (můžeme nahradit i sušenou), mléko
Postup přípravy:
Kuře omyjeme, osolíme a připravíme do pekáčku nebo pečící misky. Žemle nakrájíme nebo natrháme na menší kousky a necháme máčet v mléku.
Mezitím utřeme máslo s trochou soli, kořením a žloutkem. Z bílků uděláme hustý sníh. Do utřeného másla vmíchám vyždímané žemle (ne úplně suché)
a sníh z bílků. Nádivkou naplníme kuře uvnitř i pod kůží na prsou. Na kůži můžeme položit a nechat rozpustit kousek másla. Podlijeme trochou vody. Přiklopíme víkem a necháme péct. Můžeme jej několikrát obrátit, aby se rovnoměrně propeklo a občas polijeme výpečkem.
Ke konci pečení odklopíme a necháme propéct kůrčičku do křupava.
Naporcujeme a podáváme s rýží nebo bramborem.