Vepřové maso

 

Francouzský plátek

Ingredience:

600 g vepřové kýty, 2 žloutky, 1 lžička solamylu, 100 ml oleje, 200 g žampionů, 100 ml koňaku, 1 lžička cukru, sůl

Postup přípravy:

Žloutky rozšleháme se solamylem. Maso opláchneme, nakrájíme na plátky, naklepeme a na okrajích nařízneme. Potom je namočíme do vaječné směsi a na polovině rozehřátého oleje z obou stran opečeme doměkka. Žampiony očistíme, opláchneme a nakrájíme na plátky. Do kastrolu dáme zbylý olej, nakrájené houby, koňak, cukr a sůl podle chuti. Promícháme a přivedeme k varu. Do horké směsi vložíme opečené plátky masa a prohřejeme. Rozdělíme na talíře a podáváme s rýží nebo s hranolkami. Hotový pokrm můžeme ozdobit čerstvou zeleninou a snítkou petrželky.

 

 

Kočičí křik

Ingredience:

750 g vepřového masa, 1 cibule, olej, sůl, drcený kmín, kůra z jednoho citronu, mletý zázvor, trochu octa, 1/4 l kysané smetany, lžíce mouky

Postup přípravy:

Maso nakrájíme na nudličky a společně s nakrájenou cibulí opečeme na oleji. Osolíme, přidáme drcený kmín, nastrouhanou citronovou kůru, zázvor, trochu octa a přikryté dusíme pokud možno ve vlastní šťávě doměkka, občas promícháme, případně přidáme trochu vody.

Nakonec zahustíme smetanou s trochou mouky a povaříme.

 

 

Kotlety na houbách

Ingredience:

800 g vepřových kotlet, sůl, pepř, 1 cibule, 180 g čerstvých hub, olej, 1 lžíce hladké mouky, 150 ml hovězího nebo houbového vývaru z kostky

Postup přípravy:

Kotlety omyjeme, osušíme, naklepeme, osolíme a opepříme. Na okrajích je na několika místech nařízneme, aby se nekroutily. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a kotlety z obou stran zprudka opečeme. Do výpeku dáme na kostičky nakrájenou cibuli a houby, za stálého míchání orestujeme. Zaprášíme hladkou moukou, promícháme a ještě chvíli dusíme. Potom vše zalijeme vývarem, promícháme, vložíme zpět kotlety a dusíme asi 20 minut. Na talířích maso přelijeme houbovou omáčkou a jako přílohu zvolíme brambory.