Hovězí maso

 

Falešné španělské ptáčky

Ingredience:

hovězí plátky, sůl, pepř, hořčice, cibule, olej, vývar z masoxu, smetana, vejce natvrdo, kyselá okurka (nemusí být)

Postup přípravy:

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a silně z obou stran potřeme hořčicí. Na oleji osmahneme dozlatova na kroužky nakrájenou cibuli (hodně - cibule nám omáčku pěkně zahustí), přidáme maso a dusíme doměkka. Je-li třeba, podléváme vývarem. Když je maso měkké, tak ho vyndáme a omáčku i s cibulí rozmixujeme, vrátíme do hrnce a zjemníme smetanou. Nakonec nahrubo nastrouháme vařené vejce a vmícháme do omáčky. Kdo má rád, může nastrouhat i kyselou okurku. Omáčka je výborná a není zdaleka tak pracná, jako klasické ptáčky.

 

 

Hovězí na černém pivu

Ingredience:

500 g kližky nebo předního hovězího, 250 g cibule, 3 lžíce oleje, fefronku, kečup (300 g), lahev černého piva, lžíce mleté papriky,

lžíce sojové omáčky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř

Postup přípravy:

Maso nakrájíme na kostky, osmahneme na oleji, přidáme cibuli a česnek. Znovu osmahneme, zalijeme 1/4 l piva, přidáme 1/2 láhve kečupu, feferonky, mletou papriku, sojovou omáčku, pepř a osolíme podle chuti. Dusíme do změknutí masa. Pak vyjmeme feferonky, přidáme zbytek kečupu a podle hustoty omáčky ještě pivo. Podáváme s chlebem, knedlíkem, zapíjíme pivem.

 

 

Plzeňské roštěnky

Ingredience:

4 roštěnky, 2 párky, 100 g cibule, 1 dl piva, sůl, pepř, 2 bobkové listy, 1 lžíce hladké mouky, olej

Postup přípravy:

Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Vyjmeme a dáme do tepla. Na tuku zpěníme polovinu cibule, vrátíme roštěnky,

přidáme bobkové listy, podlijeme horkou vodou a dusíme do měkka. Maso vyjmeme, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme moukou, zasmažíme,

podlijeme pivem a chvilku povaříme.
Roštěnky na talíři poléváme šťávou, na ně klademe opečený párek a zbylou, podušenou cibuli.