Bábovky

 

Bábovka "pejska a kočičky"

Ingredience:

120 g rozehřátého tuku na pečení, 2 vejce, 200 g cukru, 380 g polohrubé mouky, 60 g mletých vlašských ořechů, 60 g mletého máku, 3,5 dl vlažného mléka,

1 prášek do pečiva, tuk a strouhanka na formu

Postup přípravy:

Tuk rozehřejeme a necháme zchladnout a postupně smícháme se vším ostatním. Pokud budete používat už koupený mletý mák (tak to dělám já), je potřeba koupit skutečně jen mletý mák, ne polotovar v podobě makové náplně, tam jsou různé zahušťovače a dělalo by to pak paseku. Pečeme v důkladně vysypané bábovkové formě. Tenhle recept vznikl náhodou. Chtěla jsem dělat něco jiného, ale v půlce jsem zjistila, že mám nějak málo surovin. Od té doby peču tenhle mišmaš pravidelně a všem chutná.

 

 

Bábovka olejová

  

Ingredience:

400 g polohrubé mouky, 150 g krystalového cukru, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 dl oleje, 2 dl mléka (nebo vlažné vody), 3 vejce, 1-2 lžíce kakaa,

máslo a hrubá mouka na formu

Postup přípravy:

Do mouky s pečivovým práškem přidáme cukr, olej, mléko nebo vlažnou vodu, žloutky dobře rozmícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Polovinu těsta vlijeme do vymazané a vysypané formy, zbylé těsto obarvíme kakaem a vlijeme na těsto bílé.

Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 3/4 hodiny.

 

 

 

Bábovka s dvojitou porcí tvarohu

Ingredience:

250 g dětské krupičky, 250 g másla, 250 g cukru, 250 g netučného tvarohu, necelý prášek do pečiva, citronová kůra z 1 citronu, 4 vejce
Nádivka: 250 g tučného tvarohu, 1 lžíce pudinkového prášku, 1 vejce, cukr dle chuti, dobře okapané kompotové broskve

Postup přípravy:

Utřeme do pěny změklé máslo s cukrem a žloutky, přidáme tvaroh, krupici smíchanou s citronovou kůrou a kypřícím práškem. Lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Polovinu těsta nalijeme do bábovkové formy - vymazané vysypané. Na to tvarohovou nádivku, na nádivku pokrájené broskve a na broskve zbytek těsta. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 1 hodinu. Po upečení zaprášíme cukrem.