Řezy

 

Eskymo řezy

Ingredience:

Těsto: 12 vrchovatých lžic hrubé mouky, 9 lžic krystalového cukru, 4 vejce, 50 g kakaa, 1/2 prášku do pečiva
Krém: 3/4 l mléka, 2 kokosové pudinky (musí být kokosové), 1/2 másla, 2-3 lžíce cukru, 1 zakysaná smetana

Postup přípravy:

Celá vejce ušleháme s cukrem do zhoustnutí, pak přidáme ostatní. Na vymazaném a vysypaném a hlubším plechu upečeme.

Do uvařeného vychlazeného pudinku zašleháme ostatní ingredience. Natřeme na piškot a pocákáme čokoládou.

 

 

Hraběnčiny řezy - strouhané

Ingredience:

500 g hladké mouky, 5 vajec, 100 g cukru moučka, 250 g Hery, 1 prášek do pečiva, 10 jablek, 100 g cukru krupice, skořice, vanilkový cukr,

(vlašské ořechy dle chuti, nejsou nezbytné), olej + strouhanka na formu nebo pečící papír, špetka soli
Nezbytná pomůcka: STRUHADLO

Postup přípravy:

Těsto: hladkou mouku prosejeme, přidáme žloutky, Heru, cukr moučka a prášek do pečiva. Vypracujeme těsto, rozdělíme na dva kusy 2/3 a 1/3, vše dáme do mikroténového sáčku na mrazák. Jablka oloupeme a nastrouháme. Vanilkový cukr smícháme se skořicí. Bílky ušleháme s krupicovým cukrem a špetkou soli do tuhého sněhu. Formu (hluboký plech z trouby) vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. Na dno nastrouháme větší kus (2/3)

těsta z mrazáku, mírně uplácáme, poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicovým cukrem, případně přidáme nasekané vlašské ořechy.

Dále navrstvíme ušlehaný sníh z bílků a pěkně uhladíme. Nakonec rovnoměrně nastrouháme menší kus (1/3) těsta z mrazáku

(to už neuplácáváme, aby zůstal efekt pěkných hoblinek).

Poznámka: těsto i jablka strouháme na hrubém struhadle. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C cca 30-40 minut.

 

 

Malinové či jahodové řezy

Ingredience:

Těsto: 4 vejce, 150 g cukru, 1 dcl oleje, 1 dcl mléka, 220 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 2 lžíce rumu
Krém 1.: 450 g jahod/dala jsem 1 mražené maliny + 1 kompot maliny/, 1 tvaroh, 1 máslo, 1 zakysaná smetana, 100 g cukru, 2 jahodové pudinky
Krém 2.: 2 šlehačky, ztužovač
Na ozdobu: nastrouhané ledové kaštany, pokapat vaječným koňakem

Postup přípravy:

Ušleháme žloutky s cukrem a olejem, přidáme mléko a mouku s práškem do pečiva, nakonec vmícháme sníh z bílků, přidáme rum (nemusíme),

péct na 180 °C do zrůžovění.
Krém: rozmixujeme 1 malinový kompot a doplníme do 1/2 l mléko, přidáme cukr a pudinky a uvaříme. Do horkého vešleháme 1 máslo,

po zchladnutí vešleháme 1 tvaroh a zakysanou smetanu, nakonec vmíchám maliny. Natřít, nechat zchladit a pak ušlehat šlehačku + ztužovač a natřít, pokapat vaječným koňakem a strouhanou čokoládou posypat.

 

 

Míša řezy

Ingredience:

Na těsto: 6 vajec, 6 lžic cukru, 2 lžíce oleje, 30 g kakaa, 5 lžic polohrubé mouky, 1 1/4 prášku do pečiva
Na krém: 500 g měkkého tvarohu, 250 g másla, 150 g cukru, rum
Na polevu: 125 g 100 % tuku, kakao, 100 g cukru

Postup přípravy:

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Vymícháme vláčné těsto.

Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečený plát necháme vychladnout a potřeme jej krémem.
Krém: tvaroh vyšleháme s máslem cukrem a rumem do hladké hmoty.
Poleva: ve vodní lázni rozehřejeme tuk, smícháme s kakaem a cukrem a potřeme povrch těsta.